20
apr

De pensioenleeftijd is 68 jaar

Sinds 1 januari 2018 bouw je pensioen op basis van de pensioenleeftijd van 68 jaar. Goed om te weten, is dat deze nieuwe pensioenleeftijd ook geldt voor het pensioen dat je tot 1 januari 2018 bij het pensioenfonds ExxonMobil OFP hebt opgebouwd. Daarom hebben we dit deel van je pensioen omgerekend naar de nieuwe pensioenleeftijd. Je opgebouwde pensioen is hierdoor wat hoger geworden. Een jaar langer pensioen opbouwen, betekent ook dat je meer mag opbouwen. Wil je niet tot je 68e  blijven werken? Geen probleem. Je mag nog steeds eerder met pensioen. Bijvoorbeeld op het moment dat je AOW ingaat.

Waarom gaat de pensioenleeftijd omhoog?

Het klinkt inmiddels misschien cliché maar het is wel waar: Nederlanders worden al jaren steeds ouder. Een direct gevolg van deze stijgende levensverwachting is dat we pensioen steeds langer moeten uitbetalen. Het is immers een levenslange uitkering. Om ervoor te zorgen dat dit ook zo blijft, is er in de toekomst meer geld nodig. Dit is dé belangrijkste reden voor de verhoging van de pensioenleeftijd. 

Hoe berekenen we je pensioen?

Het pensioen dat je hebt opgebouwd op basis van pensioenleeftijd 67, rekenen we om naar een pensioen dat ingaat vanaf 68 jaar. Een voorbeeldberekening hiervan zie je hieronder.

Voorbeeldberekening: Nieuwe pensioenleeftijd
Stel je bent 60 jaar oud en je opgebouwde ouderdomspensioen op basis van 67 jaar is € 10.000,00 bruto per jaar. Door de stijging van de pensioenleeftijd, gaat dit bedrag met iets meer dan 5% omhoog. Als we dat uitrekenen, dan is je opgebouwde pensioen gestegen naar: € 10.000,00 x 1,0581 = € 10.581 bruto per jaar. In bijlage 5 van het pensioenreglement D van 1-1-2018 staan de conversiefactoren vermeld.

Zoals je ziet, is het pensioen op basis van de nieuwe pensioenleeftijd wat hoger. Dat komt omdat het later ingaat. Dit betekent dat wij het minder lang hoeven uit te betalen.

Benieuwd hoe hoog jouw pensioen nu is?
Je hebt eind april een brief van ons ontvangen met als onderwerp regel ‘Herberekening pensioenaanspraak naar 68 jaar‘ waar dat in staat.  

Kan ik eerder met pensioen?

Als je eerder wilt stoppen met werken dan kan dat nog steeds. Bijvoorbeeld op je AOW-leeftijd of nog eerder. Als je dat al op de planning had staan, hoef je je geen zorgen te maken. Houd er wel rekening mee dat je hierdoor wat minder pensioen krijgt. De verhoging van de pensioenleeftijd naar 68 jaar heeft hier een beperkte invloed op. Doordat je pensioen eerder ingaat, wordt het lager. We moeten het immers langer uitbetalen. Medewerkers van ExxonMobil kunnen in Op Koers berekenen wat eerder met pensioen gaan betekent.

Handig om te weten in 2018

Naast de nieuwe pensioenleeftijd zijn er nog een aantal andere zaken die handig zijn om te weten:
•    De hoogte van het partnerpensioen dat je hebt opgebouwd verandert niet.
•    Het deel van je salaris waarover je pensioen opbouwt blijft ook hetzelfde. 
•    Het opbouwpercentage voor je pensioen blijft 1,875 %.

Ben je op dit moment werkzaam bij ExxonMobil en wil je weten of je voldoende pensioen opbouwt? Log dan vandaag nog in bij Op Koers. Daar bereken je simpel en snel hoeveel je later nodig hebt.

Vragen?

Heb je na het bekijken van de website nog vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel ons op (013) 462 2356. We helpen je graag.