Tijdens haar studie bouwde Ellen pensioen op via haar bijbaan. “Dat pensioen mag eigenlijk geen naam hebben. Ik bouw nu pensioen op via Pensioenfonds ExxonMobil OFP, maar ik heb eerlijk gezegd nog nooit gekeken hoe ik ervoor sta. Ik weet wel dat ik het kan checken, via Op Koers en via mijnpensioenoverzicht.nl, maar het is er nog niet van gekomen.”

Ellen (28 jaar)

Over een paar jaar wil ik zelf gaan sparen voor mijn pensioen.

Ellen weet dat er veel aan het veranderen is in pensioenland. “Die veranderingen zullen vast ook gevolgen hebben voor mijn pensioen. Daarom ben ik van plan om zelf te gaan sparen voor mijn pensioen. Hoe ik dat precies ga aanpakken? Dat bekijk ik pas over een paar jaar, als ik 30 ben. Dat vind ik een mooie leeftijd om me met mijn pensioen bezig te gaan houden. Dan verdien ik hopelijk ook meer, zodat ik meer financiële ruimte heb om voor mijn pensioen te gaan sparen.”

Ellen woont samen met haar vriend in hun koophuis. Toen zij dit huis kochten, hebben ze ook een samenlevingsovereenkomst afgesloten. “We hebben beiden nog niet aan onze pensioenfondsen doorgegeven dat we een samenlevingsovereenkomst hebben. Ik weet dat ik daarom geen recht heb op zijn partnerpensioen en andersom. We wonen al bijna twee jaar in dit huis dus het wordt nu toch wel tijd om dat door te geven aan het pensioenfonds. Dat moet ik maar eens gaan regelen!”