18
jan
2023

Bedrag ineens is uitgesteld naar 1 januari 2024
Eén van de afspraken die het kabinet en de sociale partners maakten in het Pensioenakkoord was het mogelijk maken tot het kiezen voor een bedrag ineens bij pensionering. De bedoeling was dat deze keuzemogelijkheid 1 juli 2023 in werking zou treden. Dit is inmiddels uitgesteld naar 1 januari 2024. Bedrag ineens betekent dat je tot 10% van jouw pensioen direct bij pensionering in één bedrag kunt opnemen.

De keuzemogelijkheid van Bedrag ineens is opnieuw uitgesteld
Minister Carola Schouten van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet de Tweede Kamer weten dat deze keuzemogelijkheid ‘voorlopig’ opschuift naar 1 januari 2024. De invoering is vertraagd omdat de voorbereidingstijd voor pensioenfondsen en verzekeraars te kort is. Pensioenfondsen moeten hun deelnemers goed informeren en de regeling aanpassen.  Vandaar het uitstel.

Ga je in 2023 met pensioen? Dan kan je gebruik maken van de bestaande keuzes
In 2023 is het door de vertraging in de wetgeving niet mogelijk om een Bedrag ineens te kiezen. Onze pensioenregeling kent verschillende andere mogelijkheden om jouw pensioen aan jouw wensen aan te passen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen eerder met pensioen te gaan. Ook kan je kiezen voor een hogere uitkering in de eerste jaren na jouw pensionering en later een lagere uitkering. Kijk voor alle keuzemogelijkheden bij pensionering op onze website.

Ga je na 1 januari 2024 met pensioen? Dan kan je kiezen voor Bedrag ineens
Bij de keuzemogelijkheid van Bedrag ineens kan je tot 10% van jouw pensioen direct bij pensionering in één bedrag opnemen. Het is één van de afspraken die het kabinet en de sociale partners maakten in het Pensioenakkoord. Deze keuzemogelijkheid is inmiddels een paar keer uitgesteld. Het wetsvoorstel moet nog door het parlement worden goedgekeurd. Om ‘bedrag ineens’ op 1 januari 2024 in te laten gaan, moet de goedkeuring voor de zomer worden gegeven. Het kan dus zijn dat de invoering nog verder wordt uitgesteld.

Er zijn voorwaarden verbonden aan het opnemen van een Bedrag ineens
Ook heeft een Bedrag ineens gevolgen voor jouw pensioenuitkering en kan het gevolgen hebben voor jouw toeslagen en belastingen. Meer informatie over de Wet toekomst pensioenen en Bedrag ineens vind je op onze vernieuwde pagina Pensioenakkoord.

Heb je vragen over het pensioenakkoord?
Bekijk dan eerst onze Veelgestelde vragen over het Pensioenakkoord. Heb je na het lezen hiervan nog vragen? Vul dan ons vragenformulier in. Je kunt hier vragen stellen over het Pensioenakkoord of suggesties aandragen. Eens per kwartaal bespreken wij de vragen in de werkgroep. Het kan dus even duren voordat je een reactie vanuit de werkgroep ontvangt.